VIND TUBERCULI TOPINAMBUR / _____________Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta de cultura a carei parte comestibila este tuberculul subteran. Din pacate nu este cultivat in mod frecvent in gradini, topinamburul se bucura de o multime de atribute care ii recomanda prezenta in jurul casei: este gustos si are proprietati medicinale. Descriere
Topinamburul este o planta din familia Asteraceae, genul Helianthus, din care face parte si floarea soarelui. Este originar din America Centrala, cel mai probabil din zona Mexicului de astazi, unde a fost cultivat de amerindieni care ii spuneau "topinambas", termen care sta la baza denumirii actuale in cateva dintre limbile lumii.
Topinamburul este o planta perena, cu rizomi tuberculizati si o tulpina aeriana ierboasa ce poate atinge o dimensiune maxima de aproximativ 3 m. Frunzele inferioare sunt cordat-ovate, iar cele superioare, lanceolate. Acestea sunt acoperite de perisori aspri si au o dimensiune de 8 - 15 cm. Florile sunt galbene, au un diametru de maxim 10 cm si pana la 15 petale.
Tuberculii sunt alungiti si au dimensiuni inegale, de regula cuprinse intre 7 si 10 cm. Au o grosime de circa 3 - 5 cm. Aspectul lor aminteste de cel al ghimbirului. Culoarea lor variaza, de la bej la alb, rosu si mov, in functie de varietate. In Romania este cultivat cu precadere soiul Compact. Cultivare si ingrijire
Topinamburul este o planta de cultura deloc pretentioasa. Poate fi cultivat in orice tip de sol, chiar si atunci cand acesta este sarac in substante nutritive. Totusi, cele mai bune rezultate se obtin in urma cultivarii topinamburului in soluri nisipo-argiloase, bogate in humus si calciu, cu un pH cuprins intre 6 si 7,5.
Prefera expunerea in bataia directa a razelor soarelui, insa va tolera si conditii mai putin prielnice. De asemenea, tolereaza atat temperaturile foarte ridicate, cat si pe cele scazute, cata vreme tuberculii sunt bine impamantati.
Topinamburul nu are nevoie de umiditate excesiva - pe care nici nu o tolereaza, de altfel -, fiindu-i suficienta apa obtinuta in urma precipitatiilor. Inmultire
Inmultirea topinamburului se face doar prin tuberculi , mari si mijlocii. Plantarea sa se face toamna tarziu sau la sosirea primaverii(martie_aprilie), lansandu-se o distanta de 40 - 50 cm intre plante. Cuiburile trebuie sa aiba, de asemena, o adancime de maxim 10_15 cm , este important sa lasi o distanta intre randuri de circa70_ 80 cm,in cuib se pune 1 s_au 2 tuberculi marime medie(cum ezte cartoful de saminta)
Tuberculii ajung la maturitate dupa circa 125 de zile. Astfel, in cazul plantarii de toamna, topinamburul va fi numai bun de mancat pe durata iernii. De altfel, planta este foarte rezistenta si face fata cu brio chiar si celor mai scazute temperaturi. Se recomanda sa nu lasi plantatia de topinambur pe aceeasi suprafata mai mult de 5_-6 ani consecutiv, intrucat este o planta care epuizeaza solul de substante nutritive, iar calitatea tuberculilor (bogati in inulina) va scadea .RECOLTAREA SE POATE FACE CIND INGALBENESC FRUNZELE PINA IN PRIMAVARA,la recoltare lasati in pamint 1s_au 2 tuberculi si sinteti siguri de productie si in urmatorul an. Proprietati medicinale
Topinamburul poate fi folosit in bucatarie si este recomandat ca aliment in special persoanelor bolnave de DIABET, deoarece contine un polizaharid bine tolerat de acest tip de pacienti. Topinamburul este bogat in inuline, oligozaharide ce contin fructoza. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București afirmă despre Dulceața de topinambur ”Produsul prezintă o cantitate considerabilă de fibre alimentare, atât insolubile (10,1%), cât și solubile (7,7%). Fibra solubilă este reprezentată în special de inulină, considerată ingredient alimentar funcțional, deoarece poate modifica procesele fiziologice și biochimice din organismul uman, având rol preventiv în apariția unor boli și conducând la o stare de sănătate îmbunătățită. Inulina are rol de agent bifidogenetic, care stimulează sistemul imunitar al organismului, scade nivelul de bacterii patogene în intestin, combate constipația, scade riscul osteoporozei prin creșterea absorbției mineralelor (în special calciul), reduce riscul aterosclerozei prin scăderea sintezei trigliceridelor și a acizilor grași în ficat și reducerea nivelului acestora în ser, reduce absorbția de zahăr din sânge –PREVENIND SINDROMUL METABOLIC si DIABETUL ZAHARAT. Din analizele chimice efectuate, cantitatea de zaharuri din produs a fost de 61,4%, încărcătura glicemică pentru o porție de 20g dulceață de topinambur este de 6, ceea ce reprezintă o încărcătură glicemică scăzută. TOPINAMBURUL se poate consuma in stare cruda ca atare,dulceturi(nu necesita zahar)salate si gatit sub diferite forme(la cuptor,ghiveci,etc)
doresc topinambur soiul compact(tuberculi rosii) pot fi contactat la mail hlk_benner@yahoo.com in jur de 5kg.daca aveti acest soi doresc sa stiu si pretul pe kg.Multumesc
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Aveti de vinzare topinambur?
Pentru cultura de primavara, dar o cantitate mica, citeva kg.
De acord.