319 poze   29915 vizite

TRANDAFIRI HIBISCUS

SINT PLANTATI LA STRADA DE A LUNGUL GARDULUIDenumire stiintifica: Hibiscus syriacus
Denumiri sinonime: Althaea frutex
Denumiri comune: Hibiscusul de gradina, Zamosita, Zamosita de Siria
Familie: Malvaceae
Origine: Asia
Aspect si prezentare: Arbust viguros, cu crestere verticala, ajunge la maturitate la 2,5-3 m inaltime.
Cunoscut ca simbol national al Coreii de Sud, H.syriacus este des intalnit si in tara noastra. Atrage atentia prin frunzele ovoide, trilobate, cu margini usor dantelate, de culoare verde intens si mai ales prin florile mari, avand diametrul de 8-10 cm, ce pot avea diverse de roz si violet sau pot fi albe
Conditii de ingrijire/cultivare
Ca in cazul majoritatii arbustilor de gradina, lumina reprezinta si pentru Hibiscus syriacus un factor important de care va trebui sa tineti cont. Desi tolereaza semi-umbra, numai exemplarele cultivate in spatii largi si insorite, se vor dezvolta impresionant si vor produce multe flori.
Caldura este o alta conditie de ingrijire de care se va tine seama, cel putin la plantele tinere, proaspat transplantate. H.syriacus apreciaza temperaturile medii si vegeteaza intre 10 si 28 grade Celsius. Este considerat totusi un arbust foarte rezistent, atat la iernile din tara noastra cat si la arsita verilor. Daca este plantat in zone libere de curenti de aer sau vanturi puternice, trece cu bine peste ierni in care temperaturile scad si pana la minus 20 sau chiar minus 25 grade Celsius.
Are nevoie de udari periodice, exemplarele mature devenind foarte setoase in timpul verii, cand apreciaza o udare abundenta, la fiecare 3-4 zile. Primavara si toamna se multumesc cu o udare pe saptamana, iar pe timpul iernii pot rezista fara apa chiar si 3-4 saptamani.
In privinta umiditatii atmosferice, H.syriacus nu poate fi considerat un pretentios, multumindu-se cu atmosfera destul de uscata din zonele de campie ale tarii noastre. Totusi, in serile calde de vara, un dus cu apa calduta, l-ar ajuta la desprafuire.
Creste foarte bine in soluri adanci, usor umede, dar bine drenate. Un pamant de gradina imbogatit anual cu un strat consistent de mranita constituie un substrat de cultura mai mult decat multumitor, iar daca pH-ul acestuia este usor acid, situandu-se intre 5,5 si 7, puteti fi sigur de reusita cultivarii acestui arbust.
Fiind un arbust viguros de gradina, nu are nevoie de ingrasamante speciale de sinteza. Apreciaza insa aplicarea anuala a unui strat consistent de mranita.
Inflorirea este deosebit de bogata la exemplarele crescute in spatii foarte insorite. Incepand de la mijlocul verii, un arbust de talie medie poate produce pe parcursul a 4-5 luni, cateva sute de flori.

Hibiscus syriacus poate avea flori simple, cu petalele intr-o culoare si miezul interior in nuanta inchisa, de rosu sau violet, puternic contrastanta pe fondul petalelor sau flori involte, cu mai mult de 8 petale, cele din mijloc puternic franjurate, dand impresia unui pampon.
Se inmulteste prin butasire sau seminte. Prima metoda este cea mai recomandata, datorita usurintei cu care se prind lastarii si mai ales timpului scurt de obtinere a unor plante florifere. Perioadele propice de butasire sunt aprile-mai si august-septembrie, cand planta are un stadium dinamic de vegetatie.
Pentru a doua metoda de propagare, se vor folosi seminte foarte coapte, culese toamna tarziu, din capsulele brune si uscate ale plantelor.
Trucuri si sfaturi speciale: Primavara devreme, e bine sa tundeti tufele, cel putin o treime din ramuri, pentru a stimula o inflorire frumoasa si bogata.
Toamna tarziu, protejati exemplarele tinere, prin infasurarea bazei tulpinii, cu un strat gros de mranita, paie sau compost de frunze.
IMG_0865
IMG_0865
IMG_0866
IMG_0866
IMG_0869
IMG_0869
IMG_0870
IMG_0870
IMG_0871
IMG_0871
IMG_0872
IMG_0872
IMG_0873
IMG_0873
IMG_0874
IMG_0874
IMG_0875
IMG_0875
IMG_0876
IMG_0876
IMG_0877
IMG_0877
IMG_0878
IMG_0878

Comentarii album • 4
Nume:



lidia 6 aprilie 2014  
superbi
Răspunde Raportează
andreivio 4 mai 2014  
multumesc mult, scuze ca i_ti raspund tirziu intru rar pe album pt ca lucrez in fr si nu prea am timp sanatate si sa auzim de bine
Răspunde Raportează
Coralia 15 noiembrie 2013  
Deosebiti!
Răspunde Raportează
andreivio 12 ianuarie 2014  
multumesc mult
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.