319 poze   32277 vizite

i Salvie

Salvia (Salvia officinalis) este o tufa de dimensiuni mici, vesnic verde, care face parte din familia Lamiaceae. Desi in prezent poate fi intalnita pretutindeni in lume, salvia este originara din regiunea Mediteraneana. Salvia este folosita de secole in medicina si in arta culinara.


Descriere
Exista multe soiuri de salvie variate ca dimensiuni, forma si culori ale frunzelor.

Soiul cel mai cunoscut de salvie creste pana la aproximativ 60 cm inaltime si se extinde pe aproximativ 50 cm latime.

Frunzele sunt alungite si usor ascutite la varf. Acestea ating dimensiuni de 6-7 cm lungime si 2.5 cm latime. Frunzele sunt gri-verzui si sunt aspre pe partea superioara, iar pe parte inferioara sunt aproape albe. Exista insa si soiuri de salvie care au frunzele purpurii, crem, rosiatice sau galbui.

Florile apar in general primavara si sunt foarte asemanatoare cu florile de lavanda. Acestea cresc de jur imprejurul unei tije inalte.


Istoric
Salvia officinalis a fost descrisa de Carl Linnaeus in 1753. Salvia este crescuta de secole si cunoscuta sa sursa de hrana dar si pentru proprietatile sale medicinale. Denumirea de officinalis face referire la utilizarea medicala a plantei. Officina era denumirea unei incaperi din manastiri unde erau pastrate medicamentele si ierburile medicinale.

Salvia era folosita de secole de oameni pentru a-i apara de rele si de muscatura serpilor, dar si pentru a creste fertilitatea femeilor.

Theophrastus a scris despre doua specii diferite de salvie, o tufa salbatica pe care a numit-o sphakos si o alta specie similara, cultivata pe care a numit-o elelisphakos. Planta a fost numita mai tarziu "Salvia" de catre Romani. Aceasta era folosita pentru proprietatile sale diuretice, ca anestezic local la nivelul pielii, ca astringent etc.

In Evul Mediu si in timpul Imperiului Carolingian, salvia era intens cultivata in gradinile manastirilor. Walafrid Strabo descria salvia in poemele sale ca avand o aroma dulceaga si spunea ca este utila in prepararea multor alimente.


Cultivare
Exista un numar mare de cultivatori ai salviei. La scara larga salvia se cultiva pentru proprietatile medicinale dar si ca planta aromatica. Aceasta este vanduta in supermarket-uri uscata sau proaspata.

Gradinarii cultiva salvia cu doua scopuri: ca planta ornamentala sau pentru a o folosi impreuna cu alte condimente la prepararea diverselor mancaruri.

Salvia se planteaza prin seminte. Plantarea semintelor se poate face direct in pamant in luna Aprilie sau in rasadnite, pentru a produce rasaduri. Acestea din urma se planteaza la inceputul lui Martie. Rasadurile obtinute se planteaza in gradina in luna mai, la o distanta de 5 cm adancime si aproximativ 40 de cm intre plante.

Salvia are nevoie de un teren bine drenat. Excesul de apa poate duce la ingalbenirea frunzelor. De asemenea, pe timpul verii, trebuie avut grija ca pamantul sa fie in permanenta umed. Salvia se planteaza in locuri insorite.


Utilizari
Salvia are o aroma usor dulceaga si in acelsi timp piperata. In partile de V ale Europei aceasta este utilizata pentru a da aroma fripturilor, este servita alaturi de unele branzeturi, la prepararea diverselor garnituri de legume dar si la preprarea sosurilor. Salvia este de asemenea utilizata intens in bucataria italiana si in Orientul Mijlociu.

Salvia a fost recomandata ca planta medicinala inca din antichitate. Studiile recente au aratat ca salvia poate fi utilizata la prepararea antibioticelor. De asemenea, acesta are proprietati antifungice, antispasmice, tonice, hipoglicemice si este un bun astringent.

Salvia este crescuta in anumite regiuni ale Europei pentru extragerea unui ulei esential.

Principalii componenti activi pe care salvia ii are se gasesc in uleiurile esentiale care contin cineol, borneol si thujon. Frunzele de salvie contin acid tanic, acid oleic, acid ursolic, acid fumaric, acid clorogenic, acid cafeic si substante estrogene.
Atentie! Este indicat ca salvia sa nu fie asociata (sub forma de tratament) in combinatie cu pastile administrate pentru afectiuni ale sistemului nervos central sau cu medicamente recomandate persoanelor cu depresie nervoasa .



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.