319 poze   32253 vizite

PLANTATIE KAKI FRUCTUL ZEILOR

DESCRIERE+poze cu pomi kaki din gradina familiei

Din punct de vedere botanic, Persimmonul (Kaki) este o baca (fruct carnos, cu pielita subtire si cu miezul zemos, in care se afla semințele) ce face parte din familia Ebenaceae, genul Diospyros. Denumirea stiintifics: Diospyros virginiana.

Deși prima sa descriere botanica nu a fost publicată panain 1780, persimmonul este una dintre cele mai vechi plante cultivate, cunoscut pentru utilizarea sa in China, pentru mai mult de 2000 de ani. Originar din China, este cultivat indeosebi in Japonia, apoi si in alte parti ale Asiei, iar mai tarziu a fost introdus în California si in sudul Europei la mijlocul secolului al 19-lea, iar in Brazilia in anii 1890.Unul din soiurile foarte cultivate este Diospyros kaki tipo. In nordul Olteniei a fost introdus in cultura pt prima data de subsemnatul in loc PLOPU_AMARASTI in anul 2012 pomi au fost adusi din nordul Italiei si aclimatizati ,in prezent avem 3soiuri tipo,vanilie,sharon

Copacul de kaki are o creștere lenta si ajunge la o inaltime de 4 metri. Acesta este similar marului. Frunzele sunt cazatoare si au forma eliptica sau ovala. Copacul produce fructe dupa 3 ani. Inflorește din mai pana in iunie. Copacii sunt de obicei fie de sex masculin sau feminin, dar unii produc ambele tipuri de flori. In plus, aceasta poate varia de la an la an. Kaki se multiplica prin altoire. Altoirea se face pe Diospyros lotus din simplul fapt ca aceasta este mai rezistenta la ierni geroase sau veri caniculare. Un alt motiv pentru care se altoieste pe Diospyors lotus este ca nu produce lastari de baza. La noi in tara acestui arbore i se mai spune si “ Arborele vietii “, iar datorita gustului inconfundabil al fructelor i se spune “Fructul Zeilor”. Japonezii il numesc “ Planta cu 7 virtuti “ datorita nutrientilor pe care ii contine.

Fructele kaki sunt coapte atunci cand frunzele au cazut deja din copac in cea mai mare parte (octombrie-noiembrie). Creste si se dezvolta cel mai bine in zonele cu ierni moderate si veri relativ usoare.Fructele variaza atat ca forma de la sferica, pana la forma ovala, sau chiar in forma de inima, cat si ca dimensiune de la cateva zeci de grame pana la mai mult de o jumătate de kilogram, in functie de soiul copacului. Fructelele de Persimmon sunt comestibile, fara restrictii, cunoscandu-se cazuri foare rare de alergii minore. Sunt, delicate, dulci, usor picante, cu o textura moale sau ocazional fibroasa, bogate in substante nutritive de promovare a sanatatii, cum ar fi vitamine, minerale, si anti-oxidanti. Culoarea variaza de la galben deschis la portocaliu-rosiatic.

Persimmonul se clasifica in doua categorii generale:

Soiuri astringente (Fructele au un nivel ridicat de tanin, ceea ce face fructul imatur să fie astringent si amar. Trebuie sa li se permita sa se coaca pe deplin, pana cand capata o consistenta moale, asemanatoare jeleului, pentru a putea fi consumate, altfel nu sunt comestibile. Aceste soiuri, insa la maturitate au cele mai parfumate arome si cele mai deosbite gusturi. Astringenta poate fi indepartata prin tratarea fructelor cu dioxid de carbon sau cu alcool.) : Eureka, Hachiya, Saijo, Tamopan, Tanenashi, Triumph, etc.
Soiuri non-astringente ( Fructele au un nivel scazut de tanin si pot fi consumate, fara a atinge timpul de coacere, chiar si cand fructele sunt tari, de consistenta merelor. Aceste soiuri non-astringente sunt considerate a avea un gust mai puțin complex. ) : Fuyu (Fuyugaki), Gosho / urias Fuyu / O’Gosho, Imoto, Izu, Jiro, Maekawajiro, Okugosho, Suruga, etc.
” Fructe Sharon “ este denumirea comerciala pentru un hibrid D. kaki si sunt fructele ale caror astringenta a fost eliminat chimic. Acesta nu contine seminte, are un gust fin, uiar sectionat are forma unei stele. Denumirea vine de la campia fertila Sharon din Israel. De asemenea, Sharon sunt cunoscute si sub denumirea de Fructe mango coreene.

Beneficiile pentru sanatate ale fructelor persimmon:

Fructele sunt sarace in calorii (70 calorii/100g) si grasimi, dar constituie o bogata sursa de fibre dietetice, precum si un important compus anti-tumoral - acid betulinic . Catechinele sunt cunoscute pentru proprietatile lor anti-infectioase, anti-inflamatorii si anti-hemoragice.
Contin fito-nutrienti, flavonoizi, poli-fenolici, anti-oxidanti, cum ar fi catechine și gallocatechine.
Fructele proaspete contin compusi anti-oxidanti, cum ar fi vitamina A, beta-caroten, licopen, luteina, zea-xanthin si criptoxantina. Impreuna, acesti compusi actioneaza ca protectori impotriva radicalilor liberi si a derivatilor acestora, cat impotriva speciilor reactive de oxigen (ROS), care joaca un rol in procesul de imbatranire si in multe alte boli.
Zea-xanthin, un important carotenoid, este un bun antioxidant si totodata protector al functiilor de filtrarea a luminii, astfel ca ajuta la prevenirea bolilor oculare legate de varsta inaintata.
Ele sunt, de asemenea, o sursa foarte buna de vitamina C , un alt antioxidant puternic (mai ales fructele arborilor de persimmon din China si America – furnizează 80% din DRI). Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si il protejeaza impotriva radicalilor liberi proinflamatori.
Fructele sunt bogate in vitamine B-complex, cum ar fi acidul folic, piridoxina (vitamina B6), tiamina. Aceste vitamine actioneaza in calitate de co-factori pentru numeroase functii metabolice enzimatice din organism.
Fructele proaspete contin, de asemenea, cantitati sanatoase de minerale, cum ar fi potasiu, mangan (15% din DRI), cupru (12% din DRI), si fosfor. Manganul este un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza , care este un distrugator foarte puternic al radicalilor liberi. Cuprul este un co-factor pentru mai multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-dismutaza oxidaza si superoxid (alte minerale funcționa ca cofactori pentru aceasta enzima sunt mangan, si zinc). Cuprul este, de asemenea, necesar pentru producerea de celule rosii din sange.

Tabel Nutritional fructe KAKI/ 100 grame

Sursa: USDA National Nutrient Data Base
Principiu Valoare Nutrient Procentul din DZR
Energie 70 Kcal 3,5%
Carbohidratii 18.59 g 14%
Proteină 0.58 g 1%
TotalFat 0.19g 1%
Colesterol 0 g 0%
Fibre alimentare 3,6 g 9,5%
Vitamine
Colină 7.6 mg 1,5%
Folati 8 g 2%
Niacin 0,100 mg 1%
Piridoxină 0,100 mg 7,5%
Riboflavină 0.020 mg 1,5%
Tiamină 0.030 mg 2,5%
Vitamina C 7,5 mg 12,5%
Vitamina A 81 UI 3%
Vitamina E 0.73 mg 5%
Vitamina K 2.6 g 2%
Electroliți
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 161 mg 2,5%
Minerale
Calciu 8 mg 0,8%
Cupru 0.113 mg 12,5%
Fier 0,15 mg 2%
Magneziu 9 mg 2%
Mangan 0.355 mg 15%
Fosfor 17 mg 4,5%
Zinc 0,11 mg 1%
Fito-nutrienti
Caroten-α 0 g -
Caroten-β 253 micrograme -
Cripto-xanthin-β 1447 micrograme -
Luteina-zeaxantina 834 micrograme -
Licopenul 159 micrograme -
Metodele de preparare și servire

Fructele KAKI pot fi consumate proaspete, uscate, sau fierte .
IN GRADINA FAMILIEI AVEM DOAR 6POMISORI KAKI 2 DE VANILIE 2KAKI TIPO 2ROSU BRILIANT DIN CARE 3PE ROD
IMG_0790
IMG_0790
IMG_0791
IMG_0791
IMG_0828
IMG_0828
IMG_0829
IMG_0829
IMG_0834
IMG_0834
IMG_0835
IMG_0835
IMG_0836
IMG_0836
IMG_0925
IMG_0925
IMG_0926
IMG_0926

Comentarii album • 27
anonim
Gusila 7 ianuarie 2018  
De ce cad fructele de kaki
Raportează
Seminteviilegume 7 ianuarie 2018  
pt ca nu sint tratati,folositi aceleasi tratamente ca la mar
Raportează
anonim
dan 17 martie 2018  
puteti sa ne spuneti la toti cei care avem kaki ce tratamente anume de la meri a ti folosit la kaki si in ce perioade? mai ales pentru caderea fructelor ce solutie ati folosit si in ce perioada?
Raportează
andreivio 17 martie 2018  
gasiti in album cum si cu ce substante se fac tratamentele
Raportează
anonim
dan 12 ianuarie 2018  
si puteti va rog sa mi spuneti ce tratamente anume(ce solutii ) sa cumpar pentru caderea fructelor si alte tratamente care se fac si perioada in care se fac? am si eu un kaki virginiana si mi a fructificat anu trecut dar mi au picat fructele cand au ajuns de marimea unei cirese ....imi puteti trimite raspunsul pe mail va rog mult..valentin.dany@yahoo.com
Raportează
anonim
Dan C 2 ianuarie 2018  
De unde pot lua seminte sau pomisori de Kaki?
Raportează
anonim
pirvu ion-anton payatex@yahoo.com 5 iunie 2017  
unul din rarele articole despre KAKI ...daca este ,, SIMILAR marului '' si tratamentele fito sanitare pe fenofaze sunt SIMILARE marului ?...necesita totusi vreun tratament specific intruna din fenofaze , diferit de cele pentru mar ? ( ca la gutui contra focului bacterian cu ALCUPRAL 50 PU la feno : dimensiunea fructului de 2 , 3 si 4 cm .Multumesc ..ar fi ideala o schema de tratament minimala
Raportează
anonim
popovici constantin 29 noiembrie 2016  
Kaki pentru ghiveci se gaseste
Raportează
anonim
agafiteimirela@yahoo.com 9 noiembrie 2016  
De unde se pot cumpara acesti arbori aclimatizati ptr zona noastra.mentionez ca sant din Focsani jud Vrancea zona de campanie la 5km.
Raportează
ardeiiuteexotic 9 noiembrie 2016  
eu am cumparat pomisorii din franta,dar se gasesc si in italia ,spania ,grecia,aclimatizarea se face in functie de zona,de locul de plantare,etc
Raportează
anonim
Agafite Mirela 9 noiembrie 2016  
De unde se pot procura arborii acestui fruct ptr consum personal.daca puteti sa-mi dati un nr de tel sau adresa.va multunesc.
Raportează
ardeiiuteexotic 9 noiembrie 2016  
eu am cumparat pomisorii din franta,dar se gasesc si in italia ,spania ,grecia,aclimatizarea se face in functie de zona,de locul de plantare,etc
Raportează
anonim
Anonim sunt din sud mai exact pe linga bratul borcea 1 noiembrie 2015  
Am deja acest pom kaki dar salbatic lasat pentru climatizare e anul doi urmeaza sa fie altoit in primavara urmatoare e adevarat e foarte frig la noii dar daca nu incercam nu stim nimic de la viata omul cit traeste invata
Raportează
anonim
marcel 3 ianuarie 2015  
iarna pana la ce temperatura rezista?
Raportează
andreivio 3 ianuarie 2015  
depinde cu ce haine fac iarna,cu o gluga de coceni in primi trei ani trec cu bine peste _25°
Raportează
gainisicocosi 27 decembrie 2014  
Noroc bun
Am si eu 4 pomisori , pe care in acest an i-am tinut in ghivece mari, dar in primavara o sa ii plantez in gradina.
Raportează
andreivio 29 decembrie 2014  
sa aveti rod bogat,sint obtinuti din seminte?
Raportează
gainisicocosi 29 decembrie 2014  
Noroc bun
Am trei soiuri, sunt cumparati din magazin - altoiti- unul a facut si fructe ,dar in final dupa ce au crescut cit o nuca au picat.
Raportează
anonim
Ioana gusila 7 ianuarie 2018  
Si al meu la fel
Raportează
gainisicocosi 7 ianuarie 2018  
NOROC BUN
S-A INTIMPLAT IN PRIMUL AN DE FRUCTIFICARE, DUPA ACEEA IN FIECARE AN AU FRUCTIFICAT, ACUM SUNT IN BECI LA IERNAT, LE-AU PICAT FRUNZELE DAR MAI AU FRUCTE COAPTE.
Raportează
andreivio 29 decembrie 2014  
ACELASI TRATAMENT CA LA MERI
Raportează
Adrian986 12 ianuarie 2014  
am si eu un kaki tipo,are vreo 8 ani,si face fructe,nu multe,dar sunt foarte,foarte bune la gust!
Raportează
andreivio 13 ianuarie 2014  
eu am sase au 3 ani 2 au rodit anul trecut,cite doi din fiecare soi pe care eu le cunosc intentionez sa mai achizitionez citiva pomisori
Raportează
Adrian986 13 ianuarie 2014  
pai si au fost protejati?ii aveti de 3 ani in gradina?cum s-au comportat iarna ?au avut probleme cu gerul?
Raportează
Adrian986 17 decembrie 2013  
sal,in ce regiune este gradina ta?
Raportează
andreivio 12 ianuarie 2014  
oltenia
Raportează
Adrian986 12 ianuarie 2014  
suntem de acelasi neam:))
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.